Äldsta champagnen i världen ligger runt knuten

Då jag läste Ålandstidningen morgonen den 23’e juli höll jag på att sätta kaffet i halsen. På förstasidan skröt de med att världens äldsta champagne var funnen i åländska vatten. Man trodde att det rent av var ett fynd av flaskor från slutet av 1700-talet! Wow!

Provningen som tidningen varit med på hade skett på Kobba klintar dagen innan, troligen någon timme efter att vi lämnat stället efter en familjeutflykt över dagen.. Hade varit kul att se dem sitta där och prova på vägen hem och bara vika in snabbt med ett ”tjena, vad har ni för kul? Får man smaka?”…

Nu snackas det i och för sig i tidningarna om att vraket kanske inte är så gammalt som man initiellt trodde, men det kan ändå röra sig om världens äldsta (drickbara) champagne. Nu pratas det om början av 1800-talet. En bekant till mig som är en av de lokala dryckesgourmander (sommelier) fick också prova champagnen och har gett den lysande kritik. Så långt tror man det rör sig om en gammal Veuve Clicquot då det finns ett ankare på undersidan av korken. Eftersom ingen hittils klagat på bottensats och grumlighet gissar jag själv att champagnen i alla fall inte är äldre än 1811, då just Veuve Clicqout kom ut med en ny champagne, gjord enligt en ny metod där man blev av med den besvärliga bottensatsen av extra jästfällning.

Nya dykningar håller på för tillfället för att ta fram mer fakta. Det blir en spännande fortsättning!

 

Annonser

2 reaktioner till “Äldsta champagnen i världen ligger runt knuten

Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: