Cigarrer och ålder

En sak som cigarrentusiaster världen över fascineras av är cigarrernas förmåga att förändras över tid, liknande vin. Det finns dåligt med dokumenterad vetenskap om detta men dock en slags ”rådande koncensus” bland de flesta konnässörer.

Cigarrer i humidor
Cigarrer på lagring i humidor

En av de mest respekterade personer som skrivit lite om detta med cigarrernas åldrande är Min Ron Nee. Förutom att han menar att liksom i fallet med lagring av vin, så är det ju skillnad mellan vilka cigarrer som vinner på lagring och även hur de lagras (temperatur och lufttäthet). Han delar dessutom in åldrandet i flera faser:

  1. Den sjuka fasen. En nyrullad cigarr börjar en fermenteringsprocess som räcker allt ifrån några månader till upp till två år beroende på cigarr. Under den här perioden kan cigarren smaka och lukta av ammoniak och vara rent av orökbar.
  2. Den första mognadsfasen. Här bryts nikotinet ner så långt det går. Cigarren tappar då bitterhet och styrka som nikotinet ger upphov till och mer subtila smaker och aromer kan därför framträda bättre. Den här fasen tar tar allt från 2 – 8 år normalt men kan även hålla på så länge som 15 år.
  3. Den andra mognadsfasen bryter ner cigarrens tanniner (garvsyror). Också de smakar bittert på tungan och döljer mer subtila smaker bara av att de finns där. Däremot kommer de nedbrutna tanninerna även att reagera med andra ämnen i cigarren och bilda nya smaker och aromer! Den här fasen kan pågå i allt från 15 till 25 år.
  4. Tredje mognadsfasen. Här reagerar de små rest-substanserna från tidigare mognad (aceton, tanniner och alkoholer) med varandra och resten av cigarren. Så efter 20 års lagring kommer detta att börja skapa finess och elegans hos cigarren.

Dessa olika faser kan vara igång samtidigt, dvs den andra mognadsfasen måste inte vänta på att börja tills efter att den första är slut.

I och med att det gjorts väldigt lite vetenskapliga studier på detta (som jag känner till iallafall) är kunskapen kring cigarrernas mognad lite spridd. Ibland läser man något i en bok, ibland kommer det fram något i samtal med någon erfaren handlare etc. Jag känner att det är som att studera magi i en fatasy-saga (och inte då en värld med ett ”magiskt institut” typ Harry Potter). Man får förlita sig på gamla texter som hittas i dammiga bibliotek runt om i världens alla hörn och tala med erfarna mästare för att bygga sin kunskap och egna erfarenhet. Och så måste man pröva gamla cigarrer! 🙂

JJ Fox - Butik i London
JJ Fox - Cigarraffär i London som säljer vintage-cigarrer.

Jag tänkte mig på att pröva två cigarrer av samma sort: Montecristo No.2. En är från 1999 och en är från 2009. Tanken är att försöka dokumentera skillnader i cigarren. Tyvärr är det ju så att cigarrer även skiljer sig mellan åren och Habanos kan ju även ändra cigarr-blenden, så de två Montecristos som jag har kanske inte heller har smakat exakt likadant från början. Det måste jag tyvärr ta i beaktande.

Ser vi på cigarrkulturen i samhället idag jämfört med för 50 år sedan så är kunderna idag mer otåliga och vill börja röka sina cigarrer genast och inte lagra dem i 10 år först. Visserligen har det alltid gått bra, men förr i tiden lagrade oftast cigarrhandlarna sina cigarrer innan försäljning. I samtal med en av de mer seniora försäljarna på JJ Fox London, sade han att de hade ett stort lager förr i tiden men nu säljer man mest ”nya” cigarrer. De har kvar en del ”vintage” med ca 10 år på nacken men det är enbart ett fåtal kunder som handlar dessa. Priset är ju en avgörande faktor. Den här utvecklingen har ju också gjort att cigarrtillverkarna försöker hitta sätt att få cigarrerna snabbar njutbara. Dels lagrar de tobaken själva och dels gör de andra blandningar i sina cigarrer för att de inte skall kännas allt för kärva som unga. Den utvecklingen skapar ju också en risk att vi får allt färre cigarrer som tjänar på att lagras.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: