Mera om smak och arom

Då jag stod med cigarr i handen härom kvällen och funderade på vilka smaker jag kände igen, började jag fundera på en sak:

Är det faktiskt smak jag känner då jag röker?

Vid närmare eftertanke tror jag att det är arom. Dvs, det är näsan som är min ledsagare och inte smaklökarna i munnen.  Intressant, det kräver en efterforskning, tänkte jag. Och vilken intressant upptäckt jag var på spåren.. 🙂

Smak, arom eller både och?

Efter att ha letat runt lite på nätet, har jag nu en bild jag tror håller ganska bra. Så här menar jag att det fungerar:

Det är ju så att vi alla har smaklökar i munnen, främst på tungan. Med dem känner vi igen fem grundsmaker; sött, salt, surt, beskt och umami. Jag menar att de flesta ”smaker” vi cigarrökare brukar prata om inte direkt kommer ur dessa grundsmaker, utan istället ur aromer som vi känner inne i näsan. Visst pratar vi om sötma i röken ibland, eller sälta och beska, men inte alls i stor utsträckning. Vad är t ex choklad? Är det en del sötma med en del umami, eller? Kan det vara så att choklad inte går att beskriva smakmässigt om jag inte får använda luktsinnet? Svårt att säga. Just choklad kanske går, men vad händer då jag använder vanliga ord från cigarrecenssioner som hö, kanel, te, peppar och cederträ. De flesta känner väl till experimentet med rå potatis och äpple? Dvs tugga på en potatisbit samtidigt som du doftar på en äppelklyfta…

Jag läste på wikipedia, att hela 3% av våra gener går åt att beskriva vårt luktsinne. Det visar vilken oerhört koplex apparat det är.. Förståeligt att den tar över ganska mycket i frågan om att beskriva verkligheten för oss. (Undrar hur mycket av våra gener som ögonen tar?)

Hur som helst… Om det är så att de ord och associationer jag har med cigarröken till största del kommer via näsan, är det ju dumt att kalla det för smak. Ordet arom är bättre.. (Kan man smaka på en arom?)

Nästa rökstund skall jag prova hålla för näsan och känna efter.. Hur smakar egentligen en cigarr?

Uppdatering…

Jag har nu rökt två cigarrer sedan jag skrev texten ovan och testat en hel del varianter på att smaka på röken. Måste erkänna att jag inte känner så mycket smak alls.. Lite beska i en av dem, men annars ganska noll och ingenting.. Så fort jag frigjorde näsan, kom alla aromer fram dock. Nästa test blie väl att dofta på en cigarr medan jag röker en annan.. 😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: