Lite mera om Davidoff och hans cigarrer

Jag har läst en del om den legendariske Davidoff den senaste tiden. Det är ju lite aktuellt just nu då jag nyligen kom över några gamla kubanska Davidoff.


I en tidningsartikel i Cigar Aficionado 1993 skriver James Suckling om historien och koncentrerar sig på upbrottet mellan Cubatabaco och Davidoff. Det verkar ha blivit ordentligt infekterat parterna emellan. Davidoff själv framstår lite som en kompromisslös entreprenör som gärna trampar på andra för att ta sig fram. T ex påstår Suckling att Davidoff förhalat information till Cubatabaco om kontrakt på att de fick använda de berömda franska vinhusens namn i sin Chateaux-serie. Senare medgav han att det aldrig funnits något kontrakt, dvs Zino Davidoff hade rakt av stulit namnen och ridit på deras berömda bakrund utan att fråga först. Det här är ju typiskt entreprenörsbeteende och känns åter igen då de senare i historien skulle lansera en ny Chateaux-cigarr:

The name of another highly touted Bordeaux estate, first-growth Mouton-Rothschild, replaced Yquem, but Cubatabaco was worried that another disagreement could arise, so it asked Davidoff for the contracts it had with the château owners to use their estates’ names.

”We asked for a copy of the contract to be sure there was a legal agreement, and Davidoff said it couldn’t do it because it was done by Zino, and there was no written agreement,” said Yaech Estrada.

Zino Davidoff finally admitted he didn’t have a written agreement. ”I didn’t need any approval,” he said last year when asked about Davidoff’s chateaux series. ”I simply sent a box of cigars to each owner explaining that this was what we intended to do. The fact that the goods were already in the market was besides the point.”

Havana Davidoff box

En annan intressant sak jag hittat om de kubanska Davidoff är det facto att den mest uppskattade serien (Chateaux-serien) inte startades av Davidoff egentligen. Från början var det en serie cigarrer i Hoyo de Monterrey-märket som Davidoff med en branch-kollega, Dürr, marknadsförde i Europa just efter andra världskriget. Efter ett tag började Davidoff marknadsföra dem som ”Davidoff selection” och 1969 fick han dem under sitt eget namn. Då började de även tillverka helt nya cigarrer under hans namn. Dessa tillverkades i den berömda fabriken El Laguito, som också tillverkade Cohiba, vilket den gör än idag. Ironiskt att just de cigarrerna idag påstås ha tappat sin glans, medan Chateaux-serien fortfarande smakar.

Snart skall jag smaka och se om jag håller med. 🙂

Annonser

En reaktion till “Lite mera om Davidoff och hans cigarrer

Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: