Hur Dom Perignon hjälper oss hantera våra varumärken

Var på promenad med två vänner härom kvällen och hade tagit med mig en Montecristo Petit Tubos. Cigarren var en gåva som jag aldrig smakat förut, men passade bra med tanke på storlek och det facto att det rör sig om en cigarr i tub.

Det som slog mig direkt då jag tände cigarren var hur fantastiskt mycket Montecristo den smakade! Det fick mig att tänka på hur väl Habanos faktiskt sköter ett av sina flaggskepp som varumärke. Det smakar alltid samma sak. Det vill säga, ett varumärke är ju faktiskt inte bara grafiskt material och kommunikation. Här balanserar de smaken väl, år efter år genom en serie produkter. Detta genom samma metoder som den gode Dom Perignon lärt oss..

Montecristo Petit Tubos
Petit Tubos - En typisk Montecristo.

Jag har inte smakat alla cigarrer ur Montecristo-serien, men nog #2, #3, #4, #5, Petit Edmundo och nu Petit Tubos. Det som slagit mig dock, är hur pass bra Montecristo hittat en speciell typ av smak och hur den återkommer i alla cigarrerna. Det här gäller till viss del även andra märken (speciellt kubanska), men just Montecristo tycker jag att det är extra tydligt med.

Normalt när man pratar varumärke, så pratar vi om hur vi presenterar och kommunicerar en produkt samt hur vi tar hand om kunden i alla möten med kunden. Men det gäller ju varumärket på företaget. Just produktens varumärke är något annat. Jag har märkt att jag lätt tar sådant för givet. De saker jag köper idag har ju ofta en tillverkningsprocess som är industriell med hårda kvalitetsstyrningar som gör att smaken alltid är densamma. Ta t ex en grön groda från en speciell tillverkare. De tillverkar grodan från väldigt rena råvaror som inte skiftar i smak eller kvalitet så lätt. Då är det ju lättare att bara följa receptet och tillverka exakt samma groda med exakt samma smak och upplevelse år efter år.

Men cigarrer har inte samma ”rena” råvaror, som alltid är likadana. Här pratar vi om odlad tobak, som kan variera på grund av vädret, vattentillgången eller annat som kan vara svårt att kontrollera. Vin-tillverkning har lite samma svårighet med sina druvor. Visst kan vi ha ett recept på hur vi blandar en specifik cigarr eller en specifik vinsort, men då råvarorna ändrar i smak och kvalitet genom åren, är det det ett hopplöst uppdrag att hålla samma stil på produkten.. Eller??

Dom Perignon
Dom Perignon

Det är här den gode munken Dom Perignon kommer in i bilden. De flesta som hört hans namn kanske känner till att han står bakom Champagne, men det är faktiskt en mindre detalj jämfört med vad han bidragit till oss konnässörer med:

Metoder för att balansera smak och arom mellan olika årgångar råvaror!

Vad han kom på, var att man bör spara råvaror från flera år, samt inte blanda ihop alla råvaror från olika odlingar, utan hålla isär dem. Sedan gör man ett nytt hus-recept årligen på sin produkt, där man blandar mellan de olika årgångarna och områdena. Så gör i princip alla vinhus med alla sina produkter idag. Visserligen kanske man inte alltid blandar så friskt mellan åren på vin, men nog mellan områden. Champagne däremot har ofta massor med årgångar ihopblandade. Cognac blandas på samma sätt. Den som bestämmer den här blandningen kallas för Master Blender.

Cigarrer tillverkas på liknande sätt. Habanos har stora lager med tobak från ett antal årgångar, områden, med olika kvalitet och med olika fermenteringar. Dessa blandar man sedan ihop till en specifik smak och arom, och receptet på detta kan alltså variera mellan åren! Det viktiga är ju att cigarren smakar och beter sig som den skall, år efter år.

Kring milleniumskiftet ändrade Habanos en del i recepten på sina cigarrer för att göra dem mer lättillgängliga. Kubanska cigarrer ansågs vara lite trögstartade på den tiden och man rekommenderade i princip alltid många års lagring innan de skulle rökas. Idag är kubanska cigarrer oftast rökbara direkt. Jag tycker själv att Montecristo smakar väldigt liknande sedan första dagen jag smakade på en, vilket nu är 6 år sedan. (Jag är lite av en rookie i de här sammanhangen.)

Tänk vilka fler områden man kan använda Dom Perignons metoder inom?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: