Vart tog cigarrvädret vägen?

Våren var på väg med stormsteg i Mariehamn och jag hade redan börjat röka cigarr utomhus, när något helt plötsligt hände.. Vintern gjorde comeback. Förutom i fjällen närmast Oslo då, dit jag for på min semester för att skida. Visst det var kallt, men den mesta snön var borta.. Då kom jag att tänka på fukt..

Norska fjällen
Norska fjällen

Tur var, så fyllde jag på med vatten i mina humidorer där hemma innan vi for iväg på resa. Det är nämligen så att när det blir kallt så blir det också torrt och då sugs fukten snabbare ut ur humidorerna.

Vintertid är ju en torr period normalt, och luftfuktighet är lite som värme. Det strävar till att jämnas ut. Så när omgivningen blir torr, då vill även fuktigheten i humidoren komma ut. När det sedan blir fuktigt i luften under sommaren, så höjs även fuktigheten inne i humidoren.. Och då får man akta sig för att det blir för mycket.

Jag har en gång råkat ut för den otrevliga kombinationen av för hög fuktighet och hög temperatur inne i humidoren en sommar. Det resulterade i ett antal cigarrer med mögelangrepp. Inte så kul.

Nu har jag även lärt mig att det finns två olika typer av mögelangrepp på cigarrer. Den ena, vitmögel, anses ofta som ofarlig och kanske även en delikatess, medan den andra, grönmögel, ger orökbara cigarrer. Jag fick en blandning av vitmögel och grönmögel. De gröna var bara att slänga, medan de vita bara borstar man av och röker som vanligt.

Så har du en humidor, kolla lite då och då hur vädret i luften är också och inte bara insidan av humidoren. För på sommaren kan det vara behövligt att lufta humidoren med jämna mellanrum för att slippa mögel.

 

Annonser

En reaktion till “Vart tog cigarrvädret vägen?

Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: