Varit på Vintage Champage-auktion

Har deltagit auktionen av 11 flaskor Champagne från 1800-talets första hälft. Häftigt!

Champagne Auktion 2012
Champagne Auktion 2012

Det gick undan i år, jämfört med förra året. 2011 var det en massa talare och förberedelser inför auktionen, till och med Richard Juhlin kom upp på scen och provsmakade. Den här gången höll han sig i publiken. Med registrerat budkort i handen dock…

Först visade de faktiskt en liten film på typ 3 minuter med bilder från dykningen efter flaskorna, precis som 2011. Jag satt med kameran i famnen och trodde det skulle bli precis lika mycket förspel som tidigare och mitt i allt hade auktionen börjat.

Det som klubbades först var några flaskor Clicqout från 1975 – 1990. Priserna stannade för det mesta under tusenlappen och det gick verkligen undan. Med kraftig fransk brytning på sin engelska, klubbade Arnaud från auktionshuset Artcurial ut flaskorna utan att ens köra det klassiska ”första, andra, tredje – såld”. Här var det bara ”såld” som gällde. 🙂

Film från dykningen
Film från dykningen

Sedan menade han att vi lugnar ner tempot då det var dags att bjuda på de 11 huvud-objekten. Och det var nog så sant. Här gavs alla chanser att höja om man ville innan klubban ven igen. Men det var ändå säljfokus på och 11 flaskor säljs nog ganska snabbt ändå. Presentationen av dem var ganska kort dessutom. De som är intresserade hade ju nog läst på innan auktionen så det var väl helt ok. Men det kändes lustigt att så speciella föremål bara flög iväg med två minuters mellanrum.

Priset då?

Den billigaste flaskan gick för 9500 euro och den dyraste för 15000. Artcurial hade förberett en mycket välgjord auktionskatalog på förhand och där står att läsa att de billigaste flaskorna fått så lite som 83 och 84 poäng av 100 då Richard Juhlin provat dem. Den dyraste (en Clicqout) hade gått över 90.

De flesta budgivarna var via internet eller telefon. 6 personer från auktionsverket satt och höll koll på omvärldens vilja och det blev ett trevligt bollande mellan telefonerna till vänster och internetkopplingen till höger. Sedan kom helt plötsligt bud från salen också. Det blev så att vårt lokala ölbryggeri, Stallhagen, passade på att köpa en flaska för 10 000 euro. 🙂

Telefonbud
Telefonbud

Det är kul att sådant här kan hända på lilla Åland. Kör vi det här några år till, har vi nog en Pr-effekt som heter duga. Dessutom passar ju våra lokala krögare och andra entreprenörer på att utnyttja det här tillfället att kicka igång sommarsäsongen. Det var ”restaurangvecka” utanför Alandica då vi kom ut och det gick alldeles utmärkt att sätta sig ned på en solig uteservering och ta ett glas bubbel. Det kändes helt rätt! 🙂

Annonser

En reaktion till “Varit på Vintage Champage-auktion

Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: